Площад "Андрей Врачански" в село Селановци

До Петковден в оряховското село Селановци продължават празничните панаирни дни. Празникът започна в сряда-10 октомври, със спортен празник "Играйте с нас" на децата от ОДЗ "Мир". В рамките на събора се провежда и VІІ фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки", с участието на 47 състави и индивидуални изпълнители от 21 населени места, между които и състав от Румъния.

На тържествена церемония бе осветена паметена плоча на местния музикант и композитор, автор на шедьоври в музиката за духови оркестри- Андрей Врачански. На името на самобитния талант бе наречен и площадът пред читалището.

"Преди 97 години в бедно семейство се ражда Андрей Врачански- име и творчество, които имат заслужено място в съкровищницата на българското музикално изкуство. За цялата си творческа дейност той създава над 47 хора, пет други хора и ръченици, шлагери, над 30 марша за духов оркестър, които продължават да се свирят и днес. Вярвам, че популяризирайки името и творчеството на самобитния селановски творец, ще успеем да му отделим подобаващо място сред строителите на българската музика за духов оркестър"- каза в словото си Росица Койнова- кмет на село Селановци.

На церемонията присъстваха кметът на община Оряхово Росен Добрев, както и Ивайло Вагенщайн- председател на Общинския съвет. Водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник.

Традиционният Селановски събор събира хората на интересни и впечатляващи мероприятия. В рамките на фестивала в читалище "Самообразование" бе открита изложба "Носталгия", с участието на селановските художници Снежина Кончовска, Татяна Тошева, Емил Цветанов и Венци Тошев и бе представена книгата на Илия Врачански- син на композитора- "Андрей Врачански познатият и непознатият". В програмата бяха включени и много спортни прояви- футболни срещи, състезание по колоездене, народни борби "Кой ще грабне овена" и международен турнир по канадска борба. За първи път се проведоха и "Дни на производителя".

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар