Празник на Чипровския манастир

Негово високо преосвещенство видинският митрополит Дометиан оглави светата божествена литургия в Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски", съобщи за Радио “Фокус”- Видин игуменът на светата обител архимандрит Василий. Тържествената литургия бе извършена в съслужение с Величкия епископ Сионий, викарий на видинския митрополит, и отци от епархията.

Чипровският манастир „Св. Йоан Рилски” съществува от 10 века и е най-старият в Северозападна България, разказа архимандрит Василий. В миналото манастирът е бил известен с книжовната си дейност. „Тук е било едно от първите български училища. Много книги са преписани тук”, разказа игуменът. От 2010 в манастира са пази частица от мощите на Св. Йоан Рилски. Мощите всекидневно са изложени за поклонение в храма.

В деня, в който се почита паметта на най-големия български светец, жена е посетила манастира, за да изкаже своята благодарност, че с помощта на светеца се е излекувала от тежко заболяване. „И в момента Св. Йоан Рилски, стига да има хора, които търсят помощ от него, помага и изцерява българския народ”, добави архимандрит Василий.
Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар