Един опълченец от Видинско

Виден Доцински е роден през 1840 г. в с. Чупрене. След смъртта на баща си, Виден започва да се грижи за тримата си братя- Младен, Иван и Тодор и за сестра си Мария. Именно инцидент между нея и двама турци принуждава Виден Доцински да избяга от селото и да попадне в редовете на опълчението.

"Доколкото съм чувал, турците са били двама, дошли при Виден Доцински да пазарят сестра му Мария за прислуга на турския валия. Дядо ми Виден не е дал сестра си и е убил турците. Когато отишли да го заловят, негови приближени го предупреждили за организираната акция срещу него и Виден Доцински се измъкнал от селото. Избягал в Сърбия от там- в Румъния и така стига до Бесарабия, до Кишинев. Там се присъединил към опълченците, които по-късно пристигнали в България. Участвал е в много боеве и е останал жив. Преди да се включи към опълченците, той се е славел като много добър майстор строител"- разказва Михаил Доцински.

Щастлив да остане жив след толкова славни и тежки битки Виден Доцинкски споделя съдбата на стотиците поборници след Освобождението. Умира на 86 години в с. Бело поле.

Радио Видин

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар