На Димитровден отбелязваме празникa на Видин

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Празникът е наричан от народа Димитровден. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. Предполага се, че светецът е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 година.

Народният култ към Св. Димитър го представя като по-голям брат - близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". Като предвестник на зимата и на студа, светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи. Работодателите се разплащат с работниците си. Затова и празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус.

На Димитровден се отбелязва и празника на гр. Видин. Празничната програма ще започне в 9 часа с отслужване на Тържествена Света литургия в Катедраленият храм "Свети Димитър" от видинският митрополит Дометиан. В 10 часа ще се състои Празнично шествие - от храма до пл. "Бдинци". Програмата ще продължи с Ритуал по издигане на знамената на Община Видин и Република България от 11 часа и в 12 часа с Тържествено заседание на Общински съвет - Видин. На него ще присъства и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар