Нов завод за преработка на гипс бе открит в Кошава

В село Кошава днес бе открит нов завод за калциниране на природен гипс с комплексна инсталация. На официалната церемония по откриването присъстваха народния представител Михаил Миков, изп. директор на Агенцията по заетост Камелия Лозанова, кметът на Община Видин Герго Гергов, председателят на ОбС - Видин Пламен Трифонов, областният управител инж. Цветан Асенов, представители на Съвета на директорите на „Гипс” АД, партньори и клиенти на фирмата, ръководители на общински и държавни предприятия.

Величкият епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, извърши водосвет за успешната реализация на инвестицията.

Оборудването на новата инсталация е на стойност 8 милиона лева. Заводът е изграден на територията на мина Кошава. Капацитетът на новата инсталация е 14 тона на час, което се равнява на 80 хиляди тона годишно. Освен комплексна инсталация, новият завод включва и автоматизирана линия за пълнене и палетизация, складово стопанство и производствени лаборатории. Мината край село Кошава, община Видин е единственото находище на подземен гипс в Югоизточна Европа. Добиваният в предприятието гипс е 100 процента природен продукт, а чистотата му достига 95 процента.

„Няма как да не изразя задоволството си от това, което се случва в Община Видин. Ние ставаме свидетели на това как бизнесът представя един успешен шаблон, една добра практика за изход от кризата. Убеден съм, че безценното богатство, което притежава тази мина, заедно с новата изключително важна и модерна инвестиция, ще изведе предприятието на нови пазари, от които да реализира повече печалби.” – каза при откриването видинският кмет Герго Гергов.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар