„Мара Врачанка” събра пълна зала

Празникът на старата градска песен “Мара Врачанка” събра над 500 изпълнители. За 13-а поредна година Враца за ден беше столица на музиката. Фестивалът премина в събота. В продължение на над 10 часа от сцената на градската концертна зала звучаха незабравими хитове, които бяха аплодирани почти без прекъсване от публиката.

Своя талант показаха изпълнители от Варна, Враца, Горна Оряховица, Пловдив, Вършец, Долна Митрополия, Искър, Брестовене, Върбица, Обнова, Пордим, Замфирово, Ловеч, Меляне, Баница, Копиловци, Писарово, Дупница, Морава, Долно Озирово, Ихтиман, Видин, Мездра, Хисаря, Георги Геново, Георги Дамяново, Ракево, Царевец, Ветрино, Еница и други. За първи път в празника се включиха певци и музиканти от Ловеч, Перущица, Велико Търново, София, Плевенска и Разградска област.

„Радвам се, че Враца е домакин на празника на старата градска песен „Мара Врачанка”! Приятно е да посрещаме гости от цялата страна и да споделим радостта и вълнението, които днес сцената ни предлага. Старата градска песен е част от историята и бита на българина и е вечна като любовта!

Щастлив съм, че като кмет на Враца имам възможността да подкрепя една прекрасна традиция, с която съхраняваме и популяризираме старата градска песен. Уважаеми участници, благодаря ви, че с вашите изпълнения правите деня ни по-усмихнат, по-ведър и ще ни накарате да забравим трудностите, с които е изпълнено нашето ежедневие!”, каза в приветствието си към изпълнителите кметът Николай Иванов.

Талантът на певците и музикантите беше оценяван от жури с председател Бони Милчева - певица и водеща на предаването за стари градски песни „Ако зажалиш…”. Помагаха й популярните местни диригенти Димитър Панов и Томислав Аспарухов. Изпълнителите бяха толкова добри, че журито присъди две първи места в груповите изпълнения - на „Очарование” от Горна Оряховица и „Настроение” от свищовското село Царевец. На втора позиция в тази категория се нареди столичната формация „Виолетки”. Третото място си поделиха три групи – „Романтични сърца” от Враца и софийските „Настроение” и „Люлин”.

Сред призьорите при индивидуалните изпълнители преобладават мъжете. Най-много аплодисменти и най-високата оценка на журито получи Генчо Атанасов от Пловдив. Втори станаха Рангел Мариянов от Перущица и Атанас Димитров от монтанското село Замфирово. На трето място бяха класирани две дами – Божана Димитрова от Враца и Иванка Динкова от Плевен. За най-добър дует пък беше определен врачанският „Танго”, а наградата за трио отиде при „Прибой” от Варна.

Две отличия пък бяха връчени при квартетите. Заслужиха ги „Лотос” от Враца и “3+1” от Горна Оряховица. Журито присъди награди и за най-добри сценични костюми – на горнооряховската група „Очарование” и изпълнителите от „Настроение” от Царевец.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар