Изложба за Балканската война в музея във Враца

Изложба, посветена на 100-годишнината от избухването на Балканската война 1912-1913 година, бе открита в една от залите на Регионалния исторически музей във Враца. Експозицията е посветена на вековния юбилей на събитието, но ще е само началото на проявите, които врачанските музейни специалисти са подготвили във времето до месец март 2013 година.

"В голямата витрина са изложени унгарските пушки "Малинхер", благодарение на които цяла Европа разбира за българския военен подем и гръмките успехи на родната войска. Особено скъп експонат е визитна картичка на ген. Васил Кутинчев, изпратена до Враца 5 години преди смъртта на този велик пълководец, който в първата част на войната ръководи бележитата Първа армия!

За първи път се излага нещо, което ще бъде показано в една нова изложба - това са снимки на стъклени плаки и негативи на фотографа Павел Чернев, направени през Балканската война…" - каза за РАДИО ВИДИН Ваня Желязкова, уредник в РИМ - Враца.

Изложбата е отворена за посещения до края на октомври. От Регионалния исторически музей се надяват, че през следващите дни учителите по история ще се възползват от възможността и ще дойдат да преподават пред витрините на своите ученици славните страници от българската история от преди век.

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар