Във Видин ще създават университетски център

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви във Видин, че градът заслужава да е университетски център. Той беше в родния си град за духовния му празник Димитровден. По-лесната стъпка, според него, е разкриване на филиал на ВУЗ и вече е разговарял с ректора на Софийския университет проф.

Иван Илчев и с председателя на националната агенция по оценяване и акредитация и бивш ректор на СУ проф. Боян Биолчев. Преди разговора с него Сергей Игнатов се е срещнал по същия повод с премиера Бойко Борисов. Новината беше обявена на тържественото заседание на общинския съвет.

„Министър-председателят каза „Действайте! Видин заслужава да има университет”, обяви от трибуната Сергей Игнатов пред представители на местната власт, депутати и областния управител Цветан Асенов.

„Направих го специално, защото вие знаете, че когато нещо добро тъкмо тръгне да става, започват местни боричкания да се пречи”, поясни министърът причината за разговора си с премиера. Според министъра на образованието, който е и бивш ректор на Нов български университет, в бъдещия факултет във Видин могат да бъдат представени по-широк спектър от специалности, изучавани в Софийския университет.

Той допълни, че е разговарял също и за създаване на център за обучение във Видин към аграрния университет в Пловдив.
Сергей Игнатов се обърна към депутатите от ГЕРБ Любомила Станиславова и Владимир Тошев с призив за съдействие, а те му обещаха пълна подкрепа в парламента. Областният управител Цветан Асенов увери, че в града ще бъде осигурена подходяща база за висше учебно заведение, за което е разговарял и с общинското ръководство.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар