В Козлодуй почетоха 100-годишен юбилей от Балканската война

Във вторник във фоайето на читалище „Христо Ботев” в Козлодуй беше отбелязан бойният празник на 36-и пехотен Козлодуйски полк. Инициативата беше на читалищната библиотека и клуба по история към АЕЦ „Козлодуй”.

Организирана беше и изложба, посветена на 100-годишнината от Балканската война. Главният библиотекар Румяна Нейкова изнесе своеобразна лекция при откриването й. Особено място беше отделено на военния летец Радул Милков, роден в Пловдив, но израснал в Оряхово, който извършил първия разузнавателен полет и първата бомбардировка при атаката на Одрин.

Изчерпателен доклад за военните действия в началото и края на Балканската война прочете бившият читалищен самодеец Радослав Иванов. Той разказа и за появата на първите творби на Дико Илиев в окопите на фронта.

Припомнен беше и фактът, че на 7 септември 1916 г. 36-и пехотен Козлодуйски полк с командир Костадин Владичев превзема село Остан факъ, Добричко, сега Козлодуйци, откъдето пристигна уникален поздрав - тамошна народна песен, в която се казва „Какво ми чудо станало през 16 година, кога румънци бягаха, палеха и убиваха.

В една ми утрин призори българска войска пристигна. Те бяха смели войници от полка Козлодуйски. Тези храбри българи от смъртта ни спасиха и към майката родина Добруджа присъединиха”. Изложбата ще бъде отворена до края на ноември, след което ще бъде оставена във витрините на параход „Радецки”.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар