106 кулчани преписваха "История славянобългарска"

По случай 250-годишнината от написването на "История славянобългарска", СОУ "Васил Левски"- гр. Кула организира тридневно щафетно преписване на "Историята". Иницитивата бе на учениците от 4 клас и тяхната учителка Соня Вълчева.

В разстояние на три дни ученици, учители и граждани на Кула преписваха по няколко изречения от "История славянобългарска", надянали монашеско расо и държащи паче перо, с което е писал и монахът Паисий. Всеки писал предаваше перото на следващия, съпреживявайки свещения ритуал и създадения общностен дух.

Във фоайето на училището бе подреден кът, оформен като монашеска килия, в която със запалена свещ и монашеско расо всеки желаещ можеше да се почувства като Хилендарския монах, бе направена възстановка на написването на "История славянобългарска". Посетителите се записваха в специална книга, като всеки от желаещите да преписват, беше фотографиран. Същевременно течеше презентация на интересни факти около написването на "История славяноблгарска" и фрагменти от нея.

Събитието бе посрещнато с огромен интерес от учениците и учителите от СОУ "Васил Левски". Включиха се и много граждани, между които и кметът на Община Кула Владимир Владимиров. За трите определени дни в преписването се включиха над 100 души и бяха преписани две трети от "Историята".

Учениците и гражданите, които участваха в преписването, споделиха, че наистина са почувствали възрожденската атмосфера и са се докоснали до познанието за славното минало на България. И в социалните мрежи много кулчани подкрепиха инициативата на четвъртокласниците и тяхната учителка. Самите деца подходиха с отговорност към събитието и бяха единни и сплотени в подготовката и осъществяването му.

Те разкриха своята убеденост, че с екипна работа и сътрудничество може да се постигне много. Удовлетворени са от своето участие и обществения резонанс на тяхната инициатива и очакват следваща възможност да канализират своята детска енергия в осъществяване на друго родолюбиво дело.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар