130 дарения са обогатили фонда на историческия музей в Чипровци

Около 130 различни дарения са постъпили в Исторически музей-Чипровци от началото на годината, каза за Радио “Фокус”- Видин директорът Анюта Каменова. Дарени са монети, ордени, ръкописи, килими и други предмети. За музейните работници най-ценни са предоставените ръкописи на Ставри Попов, местен търговец, краевед и автор на няколко книги.

За първи път за съхранение в музея са постъпили ордени и медали на бивши миньори от града. Сред даренията е и родова история на семейство от Златарица, чиито корени започват в Чипровци още през 17 век. Основните дарители са частни лица. „Това е много хубаво. Една голяма част от тях идват и даряват веднага, една част доста умуват и след това решават”, коментира Анюта Каменова.

Тя обясни, че хората са водени преди всичко от местен патриотизъм. „Много хора имат сериозно отношение към миналото и за тях е много важно да запазят тяхната семейна памет”, коментира Анюта Каменова. Последното дарение е направено само преди 2 дни. То е донесено от представител на стара чипровска фамилия и представлява плоча за писане с калем. Предоставени са също документи от 19 век, свързани със строеж на къща, завещание и свидетелство за раждане от 1887 година.

Голяма част от новопостъпилите експонати ще намерят място при подготовката на една бъдеща експозиция, свързана с новата и най-новата история на Чипровци, каза директорът на музея. Предметите ще се представят и при различни временни изложби, така че жителите на Чипровци винаги могат да видят с какво се попълва фондът на музея.

Стефка ПАВЛОВА

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар