„Капаска” ще осигури 300 работни места в Берковица

До средата на следващата година шивашката фирма „Капаска” ще осигури работа на 300 души в Берковица. В момента в новооткритата фабрика работят 80 човека. Вчера министрите на икономиката Делян Добрев и на труда Тотю Младенов откриха официално новия цех.

Само за няколко месеца собствениците на известната марка успяха да преминат през всички процедури и да започнат производството си. Откриването на предприятието е част от политиката на община Берковица за развиване на икономиката и намаляването на безработицата в градчето.

„Не мога да скрия удоволствието си от факта, че държавата в лицето на министрите Добрев и Младенов оценява това, което прави „Капаска Груп”. До момента инвестицията в Берковица е 700 000 лева. Фирмата има производства в Бяла Слатина, Белоградчик, София, сега и в Берковица”, каза управителят Марин Кожухаров.

„Това, което прави „Капаска” в Берковица, е пример за кураж по време на криза”, подчерта министър Добрев.

В сряда предстои парламентът да гласува особено важна поправка за инвеститорите, обясни икономическият министър. Икономическата комисия вече е одобрила промяна в закона за насърчаване на инвестициите, която дава право на работодатели, които разкриват нови производствени цехове и се сертифицират като инвеститори клас А и клас Б, да получават обратно от държавата социалните осигуровки за период от 2 години, което ще им спести 17.4% от разходените за човешки ресурси средства и ще даде възможност за откриване на повече работни места.

Преди да дадат старт на производството на луксозните дрехи с марката „Капаска”, двамата държавни мъже откриха ремонтирано отделение на дома за възрастни хора в Берковица. Старческият дом под Ком е едно от най-предпочитаните социални заведения.
„В момента там живеят 150 баби и дядовци, за тях се грижат 66 човека, а над 50 са чакащите да се освободи място”, каза директорът на дома Ради Иванов.

По програма „Красива България” е ремонтирано отделението за лежащо болни хора. Там в момента има 60 възрастни хора с различни заболявания. Домът не е реновиран основно от построяването си през 1979 година. На този етап с помощта на държавата е рехабилитиран най-важният сектор, където са болните хора.

Санирането и новата дограма ще намалят наполовина разхода на топлоенергия, подчерта директорът Ради Иванов. В момента парите за отопление са по 1 300 лева на ден, показват данните на управата.

С 380 000 лева по „Красива България” в старческия дом е ремонтиран покривът и трите етажа на блок 2.

„Доволен съм, че успяваме да осигуряваме заетост на хората в Берковица по различни програми и мерки за заетост”, каза социалният министър Тотю Младенов. В момента община Берковица е работодател на 200 човека, наети по различни субсидирани програми. 75 са безработните, които вече се трудят като лични асистенти в града под Ком. Социалното министерство е взело решение от догодина да увеличи бройката на заетите по тази програма, заяви Тотю Младенов.

„Правим всичко възможно в състояние на икономическа криза да подпомогнем тези, които имат най-голяма нужда. 75 души без доходи се хранят в социалната трапезария в Берковица. Помагаме на всеки регион с висока безработица”, подчерта социалният министър.

Тотю Младенов подари на старческия дом осветена икона на света Богородица, за да пази и закриля всички, които живеят и работят там.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар