Столичанин на 34 години управлява Бъркачево

С нелеката задача да управлява село в Северозапада от година насам се е нагърбил 34-годишният жител на София Георги Георгиев. Той спечели местните избори в белослатинското село Бъркачево след повторен вот миналата година.

„На първия тур след преброяването печелех вота с 2 гласа и затова опонентът ми поиска касиране на изборите. На втория тур пак го победих.”, разказва младият мъж.


Георги решил да се кандидатира за кмет на Бъркачево, защото така и така помагал на селото, а сега успява още повече да реализира това, което хората искат. Преди това дълги години мъжът е живял в София и се занимавал с частен бизнес. В Бъркачево го довела любовта. След като се оженил, все по-често идвал със съпругата и децата си на село. Родителите му също се завърнали в родния край и той решил да се установи тук.

„Чистотата за мен е на първо място”, казва младият кмет. Когато поел управлението на селото, в кметството нямало нищо. „Нямаше едно дърво, с което да се сгрее сградата. Няма и общинска гора. Сега започнахме всичко отначало”, разказва Георги Георгиев.
Най- важното за местния първенец било да приучи хората да не замърсяват и е убеден, че вече има ефект от неговите действия.

„Край селото имаше нерегламентирани сметища, които сега ликвидираме. Когато хората видят, че в селото се поддържа чистота, и те се учат да пазят”, казва младият управник.

От началото на селото до края му има засадени дръвчета, а в градинките има 200 рози. Другият приоритет е да се създаде работа за хората. В момента има наети на трудови договори чрез социални програми 40 човека. Село Бъркачево се пази и от 12 общински охранители, които още на първото си дежурство са разкрили кражба.

„В момента ремонтираме стая в кметството, където да се помещават охранителите. Тази стая въобще не е използвана досега”, казва местният първенец.

Преди 90-те години в селото имало 3 500 жители, църква, лечебница, тъкачница за халища, много добре поддържана и посещавана фазанария и образцова кравеферма със 750 крави-рекордьорки от специална швейцарска порода. Днес са останали само църквата и жителите, но са се стопили до 822-ма.

Името на селото не е случайно, разказват местните. Най-знатният човек преди повече от 400 години е бил Иван Бъркача, който неволно станал кръстник на селото. Друга легенда разказва, че по турско в близката долчинка избликнал извор с чиста студена вода, залял я и издавил 700-те овни на местния чорбаджия Биркач ага. Вместо да се радва на водата, турчинът решил да отмъсти и запушил извора с вълната на удавените животни.

Едно от първите неща, които възстановил Георги, е чешмата в парка на селото. От години тя била занемарена и никой не се наемал да я ремонтира.

„Толкова малко средства и усилия ми костваше да я възстановя и не мога да проумея защо не е било направено досега”, чуди се кметът. Сега задачата му е да загради двата парка, където безпроблемно пасат коне, магарета, кози и овци.

Малко хора знаят, че църквата в село Бъркачево е умалено копие на катедралния храм „Свети Александър Невски” в София . Създадена е от едни и същи архитекти и майстори. Преди години е правен ремонт, но въпреки това има нужда от допълнително възстановяване. Хубавото е, че функционира.

В белослатинското село е имало и селска баня, която обаче отдавна е разрушена и разграбена.

„Искаме в селото да се развива културно-обществена дейност и повече хора да се ангажират с нея”, споделя кметът. В читалището местните се надпреварват да носят автентични оръдия на труда, открити по плевни и тавани, за да се оформи етнографски кът.

Секретар-библиотекарят Малина Цолова разказа, че в момента подготвят организацията за зимните празници. Преди седмица пък направили есенна изложба. Читалището е спечелило проект пред министерството на културата за 170 нови книги, с които общият библиотечен фонд вече е 9 500 тома. По програмата „Глоб@лни библиотеки” читалището в Бъркачево разполага с 3 компютъра, мултимедия и принтер. Много са дейни членовете на пенсионерския ни клуб „Дълголетие”, хвали се кметът.

„Искам Бъркачево отново да се превърне в притегателно, спокойно място за живеене. Децата да играят в парковете, където има дървета на по 150 години. Възрастните хора да не се страхуват за имотите си. Това може да стане, ако всички обединим усилия”, добавя младият кмет.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар