Паметник на загиналите във войните откриха в Бели извор

Основно ремонтиран паметник на загиналите във войните откриха във врачанското село Бели извор.

"Инициативата е на местните хора. От граждани и фирми те са събрали общо 6 000 лева, които са вложени в изграждането на паметника"- съобщи кметът на община Враца Николай Иванов.

"В селото имаме 31 души, загинали във войните, които заслужават нашата почит. Поискахме финансова помощ- 1200 лева, от Комисията за войнишките паметници, но Комисията ни отказа тези пари. От Община Враца не сме искали нищо. Така или иначе ние паметника го направихме. И с държавата, и без държавата- все тая... До сега от държавата помощ не сме видели..."- не спести в празничния ден проблемите около откриването на паметника кметът на село Бели извор Кирил Илиев.

Паметникът на загиналите за освобождението на Отечеството се издига в центъра на селото. Върху четири колони от бял врачански камък са изписани имената на героите. До паметника е поставена зенитно-картечна установка.

"Връщането назад към светлите и героични страници на историята ни има дълбок смисъл. То ни зарежда с нова енергия, извиква у нас искрена почит към всеки един от героите, отдали живота си за свободата на България и за нейната велика кауза. Вярвам, че този паметник ще бъде обгрижен с внимание от млади и стари, ще сплотява, събира и обединява, ще ни учи да пазим националната и родовата памет. В много семейства от Бели извор днес отново ще влезе позабравена през десетилетията гордост, че от техния род един достоен боец, български воин, е оставил име и подвиг по бойните полета в името на родината и утехата, че не е забравен!"- каза в приветственото си слово кметът на община Враца Николай Иванов.

В памет на загиналите двама свещеници- отец Георги и отец Асен - бе отслужена панахида.

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар