Копие на пръстен на хан Кубрат ще бъде вградено в училището в град Брегово

100 години от историческото разкриване на гроба и съкровището на хан Кубрат при Малая Перешчепина в Украйна ще бъдат отбелязани тържествено в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в град Брегово утре. Това каза за Радио “Фокус”- Видин Илияна Кръстева, директор на учебното заведение. По време на честването директорът на Националния исторически музей проф.

Божидар Димитров ще изнесе лекция, свързана с ролята на хан Кубрат в българската история, и ще донесе копие на негов пръстен. Предвижда се пръстенът да бъде вграден в историческия кът на училището, където е изграден мемориал на хан Кубрат, подобен на този в Малая Перешчепина, Украйна. Илияна Кръстева разказа, че преди 100 години при Малая Перешчепина са намерени символите на властта на хана – един меч, 25 кг златни и сребърни съдове и три пръстена.

Днес съкровището се намира в Ермитажа в Русия. На част от предметите са направени копия, които се съхраняват в Националния исторически музей. „Надявам се всяко българско училище да поддържа българския дух, защото това ни е необходимо в този момент. Ние имаме традиции всяка година да отбелязваме с различни дейности по едно историческо събитие от българската история.

Училището традиционно се занимава с гражданско образование и е включено в много такива инициативи”, каза Илияна Кръстева. По повод 1330 години от създаването на българската държава миналата година в учебното заведение е проведено честване, по време на което в стените на училищната сграда е вградена пръст от гроба на хан Кубрат и е създаден исторически кът, посветен на владетеля.

Стефка ПАВЛОВА

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар