Три отличия за Врачанския театър на международен фестивал в Румъния

Постановки на Драматично-кукления театър във Враца, сред които и "Столовете" от Йожен Йонеско, донесоха три отличия от ХVI Международен фестивал на камерните театри в румънския град Питещ. Една от най-авторитетните културни прояви в северната ни съседка събра между 16 и 22 ноември в театър "Александър Давила" трупи от България, Сърбия, Македония, Унгария и Румъния, като на сцените на фестивала бяха изиграни 15 спектакъла.

Продукцията "Столовете" от Йожен Йонеско, режисирана от Любчо Георгиевски, получи специалната награда на журито на фестивала. Блестящата игра на Анастас Попдимитров и Йоана Поповска беше оценена не само от експертите, но и от публиката. Спектакълът е копродукция между Драматично-куклен театър Враца и Мал драмски театър Битола, Македония, и досега е игран в Москва, Киев, Букурещ, Скопие, Битола, Прищина, Лондон и София, а има покани за представления в Хановер, Германия, и Брюксел, Белгия.

"Това е една много популярна пиеса от Йонеско. Разказва за двама възрастни, които към края на живота си се опитват да направят равносметка за това какъв е смисълът на живота и дали изобщо той има смисъл. Както и какво послание трябва да оставиш на човечеството - това е основният проблем пред моя герой", разказа повече за спектакъла директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров.

Броени ни след отличаването си в Питещ, "Столовете" се играе и пред публиката във Враца- днес спектакълът започва от 19 часа в балетна зала. Утре- 27 ноември, спектакълът ще се играе в камерна зала.

"Самото представление е много интересно. В него имам щастието да си партнирам с една от много големите звезди на македонския театър", каза актрисата Йоана Поповска. Премиерата на представлението беше преди 2 години в Лондон, което Попдимитров приема за голям шанс. Участието в "Столовете" е научило Попдимитров на няколко неща:

"Научи ме на македонски език. Който много прилича на българския език, но те така са го развалили, че е много трудно да го говориш. Създали са си свои правила, има различни от нашите ударения, има и сръбски думи. Това представление ме научи на една много силна боеготовност. Досега сме го изиграли в почти всички балкански столици- Белград, Букурещ, Подгорица, Скопие, София…"

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар