Магическа ли е за Кула датата 12.12.12?

Датите с еднакви числа като 12.12.12 г. се смятат за магически дати, които носят късмет на всички, които предприемат важни стъпки и решения в живота си. Затова много влюбени двойки избират подобни дати за бракосъчетание. 12 декември 2012 г. е последната магическа дата в календара и друга подобна няма да има чак до 2020 г. В Кула обаче няма завяено желание на млади двойки да сключат брак на тази дата, нито на която и да било друга дата.

От началото на 2012 г. досега в община Кула са извършени само две бракосъчетания, въпреки че ритуалът струва само шест лева, извършва се от квалифицирано длъжностно лице в добре уредена ритуална зала. Каква разлика от 70-те и 80-те години на 20 век, когато е бумът на сватбите в Кула. Всяка седмица са сключвани по няколко бракосъчетания, читалищни служители си спомнят (тогава сватбеният ритуал е бил читалищна дейност) съботи с по няколко сватбени тържества едно след друго.

Кулската сватба има своята история и заема важно място в бита и традициите на нашия край. Свързана е със специфична обредност и характерни песни от Кулския фолклор. Изучаването и пресъздаването на народните обичаи и традиции е сполучлива форма за тяхното съхранение. Още се помни пресъздадената през 1985 г. на градския площад Кулска сватба, в която взема участие цялата общественост.

Представен е и обичаят "Пристанушка" със стягането чеиза на момата, изпращането й от бащината къща, песните, които се пеят при изпращането, даруването на жениха и т.н. За съжаление, големите сватбени тържества остават в миналото. Сега младите двойки не ценят гражданския и/или църковен ритуал. Предпочитат да живеят на съпружески начала и смятат, че липсата на подпис в съответния документ с нищо не ощетява младото семейство или бъдещото поколение.

Радио Видин

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар