Завещанието на Екзарх Антим І е показано в изложба във Видин

Завещанието на видинския митрополит и първи български екзарх Антим е включено в изложба, подредена в Православния център във Видин. Експозицията “Екзарх Антим І - високо заслужил на народа и църквата първойерарх” е организирана от Видинска света митрополия и Държавен архив-Видин по повод навършването на 124 години от кончината на архиерея.

Със завещанието си Антим І оставя значителна сума пари, с които по-късно е изградена девическата гимназия, каза за Радио “Фокус”- Видин Мария Новакова, главен експерт в Държавен архив. Тя обясни, че е показано и писмото, с което изпълнителите на завещанието изпращат завещано от Антим архиерейско облекло като наследство на катедрален храм „Св. Димитър” във Видин. Това облекло и до днес се съхранява в храма и също е включено в експозицията.

"Изложбата обхваща едни почти 100-годишен период - от средата на 19 до средата на 20 век”, обясни Мария Новакова. Показани са няколко документа от личния архив на българския първоейрарх, запазени в митрополията и по-късно постъпили в архива. Най-ранният е дипломата на Антим от Халкинското богословско училище, което той завършва с отличие през 1848 година. Пристигането на бъдещия екзарх във Видин е представено с посланието на вселенския патриарх при неговия избор, както и с писмо на Илия Цанов, който се опитва да го подготви за предизвикателствата, които го очакват в старопрестолния град.

Специално място е отделено на цариградския период, продължил от 1872 година до изпращането на духовника в изгнание през 1877 година. В изложбата е включена снимка на Антим І като български екзарх. Тя и литография с надпис „Антим І – патриарх български” са дарени на видинския архив преди броени дни. В изложбата може да се види писмото, с което губернаторът Иван Кишалски уведомява Антим І за участието му в учредителното събрание. Всенародната почит към бившия екзарх се изразява в избора му за председател на това народно събрание, което приема и търновската конституция, добави Мария Новакова.

Стефка ПАВЛОВА

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар