Ученици докоснаха венеца на Тракийската принцеса

Уникалният златен венец на Тракийската принцеса от Враца днес бе изваден от витрините на Регионалния исторически музей, за да стане част от беседа в рамките на Общинската програма за патриотично възпитание. Темата бе съкровището от Могиланската могила.

Неформалният урок по история се проведе в залата с другото голямо съкровище, открито във Врачанско - това от с. Рогозен. Почти приказната история за златното съкровище, намерено в центъра на града и Тракийската принцеса бе разказана от археолога Нарцис Торбов и ученици от СОУ "Христо Ботев" с ръководител Малина Тодорова, а нейни слушатели и зрители бяха ученици от СОУ "Отец Паисий" и СУ "Климент Охридски".

Специален гост бе заместник кметът Красимир Богданов, под чийто патронаж се осъществява патриотичната програма. Докато слушаха историята на разкопките от есента на далечната 1965 г. учениците можеха да подържат в ръце най-ценните находки, открити от археолозите в Могиланската могила.

Сред безценните за историята артефакти, освен уникалният златен лавров венец и златните обеци на принцесата, са сребърният наколенник с позлата, сребърен ритон с формата на шишарка и сребърна фиала, върху чието дъно е инкрустирана златна монета с образа на богинята Афродита.

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар