Горно Пещене за трети път почете „Най-добрия човек”

За трета поредна година във врачанското село Горно Пещене беше връчена наградата „Най-добрия човек”. Почетният приз тази година отива в ръцете на 70-годишния Йото Йотов. Майстор-стругарят е определен за носител на престижното звание след тайно гласуване, според регламента на конкурса.

„В продължение на няколко години се чудехме по какъв начин да стимулираме хората в селото да бъдат добри, да допринасят за общото благо на населението в Горно Пещене. Накрая измислихме този конкурс „Най-добър човек на годината”. Не знам дали в друго село се прави подобно нещо, но мисля, че ние сме първите. Тази година връчваме наградата за трети пореден път”, заяви кметът на селото Кирил Попов.

Интересната идея, която хрумнала на управника, досущ прилича на местни избори. Разликата е там, че в конкурса не гласуват всички жители, а изборът е оставен на обществения съвет на селото. В него са включени 21 души, които са местните видни общественици, нещо като някогашните старейшини. Всеки от тях е допринесъл с нещо. В него участват представители на църковното настоятелство, читалищното настоятелство, клуба на пенсионера, включени са дори полицейският инспектор и водопроводчикът на селото.

„Първоначално внасяме предложения за номиниране на тези, които отговарят на изискванията. Едни от основните критерии са номинираният да е свързан със селото и да е над 40-годишна възраст. Разбира се, за годините можем да направим компромис, ако е извършил нещо наистина сериозно и достойно. Основното е носителят на наградата да е добродушен и уравновесен човек, а и да не прекалява с чашката”, разказва местният първенец.

Според Кирил Попов, конкурсът, който за трета поредна година се провежда в селото, го свързва до някаква степен и с годините, през които е бил в редиците на МВР. Навремето в системата е била връчвана награда „Отличник на МВР”.

„Когато беша връчено това отличие, награденият излизаше с гордост на улицата, а и хората го оценяваха. Така е и с нашата награда”, казва кметът.

Официалната церемония по награждаването ще бъде на 23 декември, когато ще бъде и тържеството за коледните и новогодишните празници. Наред с богатата програма, която е организирана за събитието, 70-годишният Йото Йотов ще бъде провъзгласен официално за „Най-добрия човек на 2012-а”. По специалност той е стругар, но за никой в селото не са тайна и уменията му като бръснар. Първият носител на почетното звание е Милка Цолова, която прославя селото на фолклорния фестивал в Копривщица. Награденият за миналата година е Петър Костов, бивш служител в енергийното дружество. Той е над 70-годишна възраст, но и до ден днешен помага на всеки с каквото може.

Най-добрите хора на селото остават и в историята. На табло, закачено в сградата на кметството, всяка година се добавя снимка на наградения жител. Гордо на стената стоят Петър Костов и Милка Цолова.

„Аз съм носител на първата награда за „Най-добър човек” в селото. Няма как да не се гордея с това признание, радвам се, че бях избрана. Трябва хората да се трудят, за да бъдат оценени, а на тези, които тепърва ще бъдат почетени с тази титла, пожелавам да я отстояват и да запазят доброто си име”, казва Милка Цолова.

Кметът Кирил Попов е категоричен, че иска тази традиция да бъде запазена. Независимо кой ще ръководи селото, независимо от политическите му пристрастия, най-добрият човек на годината трябва да получи всичкото уважение, което заслужава.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар