Монахините от Клисурския манастир представиха изложба от 50 икони

По повод 175-годишнината на храм „Св. Атанасий” в град Варна беше подредена изложба от икони, изписани от монахините от Клисурската света обител край град Вършец. Това каза за Радио “Фокус”- Видин игуменката на манастира майка Таисия и добави, че в изложбата са включени 55 икони.

Това е първата самостоятелна изложба на сестрите в страната. Тя е осъществена по покана на председателя на варненския храм отец Дончо и с благословението на Видинския митрополит Дометиан. Преди това монахините са представяли свои икони в Македония, Сърбия и Гърция. Игумения Таисия разказа, че тя и монахините от Клисурския манастир са обучени да рисуват икони в традициите на Охридската иконописна школа в Македония.

Техниката е създадена през 9 век. Запазени през вековете икони изглеждат сякаш са изписани сега и не се налага да бъдат реставрирани, обясни игуменката. Времето, необходимо за създаването на една икона, зависи от нейната големина. Изображение формат А4 може да бъде изписано най-малко за 3 месеца. Игуменката на Клисурския манастир разказа също, че сестрите са изписали иконостаса на църквата „Св. Йоан Рилски” в софийския квартал "Бояна".

Техни икони са притежание и на други църкви в страната. В Клисурската света обител живеят 6 монахини и 3 послушници. От тях не всички рисуват, защото за това трябва да имаш талант, каза майка Таисия. Тя добави, че тези, които не владеят иконописа, помагат при подготовката на дъските, позлатата и другите материали, необходими за изработването на иконите.

Стефка ПАВЛОВА

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар