Забележителностите на Врачанския край в патриотична програма

Поредната краеведска разходка, проведена в рамките на патриотичната програма на община Враца, беше до емблематичен за града не само културно-исторически, но и духовен храм – Възнесенската църква. Краеведите от регионалната библиотека, отец Димитър и отец Аспарух запознаха в навечерието на Рождество участниците в клуб "В родния край" с християнските символи на вярата и интересната съдба на най-старата църква.

В клуба участват ученици от V и VI клас, които проучват природните и културни забележителности на Враца и Врачанския край. Той работи от октомври и до този момент е провел организирани излети и посещения до водопада Скакля, пещерата Понора и Божия мост, до прохода Вратцата и средновековната крепост Градището, до къщата на баба Илийца в Челопек и Черепишкия манастир.

В навечерието на коледните и новогодишните празници децата от клуба направиха своите проучвания за църквите във Враца и тяхната роля като духовни и културно-исторически паметници. През януари тази година клубът, начело с неговия ръководител – преподавателя по история Иванка Анастасова, ще обобщи своите изяви по проект ,,Да направим училището привлекателно за младите хора” в презентации и доклади, с които ще бъдат запознати родители, ученици, учители и гости на средно общообразователно училище ,,Никола Войводов” във Враца.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар