Пазарът на земя във Врачанско се активизира

Пазарът на земеделска земя във Врачанско вече е доста активен и има много сделки между собственици на земи и фондове, твърди Соня Нистерова, брокер в агенция за недвижими имоти в града под Околчица. Засега декар се предлага между 450 и 500 лева, като някои от продавачите бързат да вложат получените пари след продажбата в апартаменти.

"Сега масово се продава земя, защото се отвори пазара за земеделски земи. Клиентите ми продават земи и купуват жилища, като по този начин ги влагат в недвижими имоти", обясни брокерът.

Цената на декар земеделска земя се определя както от категорията, така и от преговорите между собственици, арендатори и фондове. Тенденцията за последващи сделки след продажбата на земи вече е факт, твърди Соня Нистерова:

"Купуват апартаменти- повечето панелки, защото са по- евтини, за да си вложат парите някъде. После го отдават под наем или просто чакат удобния момент, за да го продадат по- изгодно."

Ето и още полезна информация от брокера Соня Нистерова за собствениците на земеделски земи, които желаят да продават:

"Цената на земята си зависи от фондовете и най-вече от арендатора, тъй като по закон собственикът на земи първо ги предлага на арендатора, която я обработва. Ако собственикът и арендаторът не могат да се споразумеят за цената, арендаторът подписва декларация, че се отказва от нея и тогава продавачът може да я предложи на съответния фонд и да преговаря за цената на земята."

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар