Момински ритуал за късмет в женитбата представиха ученици във Враца

Обичаят "Бръшленкьо" беше представен днес от ученици от СОУ "Никола Войводов" във Враца. Това се случи в административната сграда на мемориален комплекс "Ботев път". Проявата беше част от патриотичната програма, която се реализира със съдействието на общинската управа на Враца.

"Все повече млади хора предпочитат спокойствието на старата българска къща. Искам да вярвам, че това е един от начините да съхраним българското. Затова програмата на Община Враца за патриотичното възпитание на младото поколение е навременна", каза Росица Кузманова, директор на мемориалния комплекс.

Обичаят "Бръшленкьо" е специфичен ритуал, който е типичен за близките до Враца села Паволче и Челопек, а освен това някога се е чествал и по поречието на река Искър.

"Това е един красив момински обичай, който е от планинските села на Врачанския край. Прави се нощта срещу Васильовден и с него се гадае за здраве и късмет в женитбата", разказа за обичая Цветелина Филипова, преподавател в училище "Никола Войводов" и ръководител на театралното студио към същото школо.

Деца от VІІ клас на врачанското училище "Никола Войводов" пресъздадоха пред публика обичая "Бръшленкьо", който ще изиграят отново на 26 януари.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар