Ден на Холокоста

На 29 януари 2013 година се проведе тържествено събрание на ученическата общност в ГПЧЕ “Петър Богдан” по повод Международния ден на Холокоста.

Проявата се организира от Жълт Минзухар клуб и Ученическия съвет в ГПЧЕ, под патронажа на директора на училището Пенка Ненкова.

Участниците, ученици от 7 до 12 клас, се запознаха с Проект Жълт Минзухар и участваха в обсъждане на проекта. През учебната 2012-2013 година училището се включи в международния проект на Холокост Образование Тръст Ирландия, който снабди училището с луковици за посев. На 16 октомври 2012 г. учениците от Екоклуба, с ръководител Диана Иванова, засадиха минзухарите в памет на един милион и половина еврейски и хиляди други деца, загинали в Холокоста.

Програмата на тържественото събрание даде възможност на младите хора да се запознаят с темата за Холокоста, да повишат информираността си за опасностите от дискриминация, предразсъдъци, фанатизъм и нарушаване на човешките права. Да участват в ритуали за почитане паметта на децата загинали в Холокоста, според традиционната култура и ценности на еврейския и българския народ.

Стела Ивайлова и Инна Боянова от 12 клас представиха Албума Аушвиц – единственото запазено визуално свидетелство за масовите убийства на евреи в лагера Аушвиц-Биркенау. Този уникален документ е дарен от Лили Якоб на Мемориала Яд Вашем в Йерусалим. Ученичките преведоха мултимедията от руски език специално за случая. Постерна сесия представи продукти от дейностите по Минзухар проект. Атмосферата на равнопоставеност и толерантност между участниците от различни възрасти се допълни от ритуалното запалване на свещи. Церемонията е послание за мир, разбирателство и успех и се изпълнява на еврейския Празник на светлината.

Най-активните членове на Жълт Минзухар клуб, с ръководител Веселка Гогова, споделиха наученото за Холокоста – мисли, чувства, преживявания. Полин Христова от 11 клас обобщи: „Според нас не е достатъчно да знаем само факта, че България и Дания са единствените европейски страни, които спасяват своите евреи. Още повече, че тази година се навършват 70 години от спасяването на евреите в България. Може би наистина този факт е достоен за Хобелова награда (идеята е на г-н Соломон Паси). За нас обаче е по-важен факта, че българския народ проявява смелост, достойнство, човечност и съпричастност с изпадналите в беда евреи.“

Обявен беше конкурс за есе на тема: „Уроците на Холокоста“. Най-добрите ученически есета ще бъдат представени на 10 март, когато в България отбелязваме Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.
Участниците в тържественото събрания казаха своята дума на ученически референдум „В какъв свят искам да живея?“. Резултатите дават надежда, че младите хора ще съумеят да се справят с предизвикателствата на времето и да създадат по-добър свят, изграден върху принципите на хуманноста, толерантността и доверието.

Жълт Монзухар клуб в ГПЧЕ „Петър Богдан“, с ръководители Веселка Гогова и Диана Иванова, привлече нови активни членове. В онлайн клуб Жълт Минзухар, който се администрира от HETI, учениците могат да споделят преживявания и опита си по проекта, пощенски съобщения, снимки и да намерят нови приятели сред свои връстници от различни европейски страни.

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар