В Железна зарязаха с торлашки песни

Традиционният български празник Трифон Зарезан отбелязаха самодейците от Железна. Тази година те зарадваха с празнична програма своите съселяни и група столичани, избрали да зарязват в балканското селце.

Гостите на бяха посрещнати с традиционен обичай – с питка, мед и бъклица, пълна с вино, в клуба на народно читалище “Христо Ботев”. Царят на виното откри празника, като пожела през новата година да има много грозде, богат берекет плодородие и изобилно вино. Той вдигна първата наздравица. Водещите припомниха всички подробности за празника Трифон Зарезан. Изпълненията на детска група “Шарени звънчета” трогнаха публиката и й предадоха възхищението на малчуганите от родното и неговите красоти.

Фолклорната група на село Железна изпълни обичани песни като “Трифон Зарезан”, “Река Огоста”, “Китка здравец”, “Високо в Балкана”. Торлашките мелодии създадоха весело настроение в залата. Гостите от София бяха силно впечатлени от местния традиционен фолклор и желанието за веселба. Те не останаха безучастни и се включиха с малки и големи в кръшните хора.

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар