За фотографията като хоби

Тихомир Младенов от Белоградчик е момчето, което говори на приятелите си чрез фотографията. Той е студент в 3-ти курс. Учи строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура и строителство. Как решава да се занимава с фотография и кога?

"Изведнъж започнах да снимам. Баща ми много ми помогна, защото ми купи хубав фотоапарат. Започнах да снимам първо пейзажи, самата природа около Белоградчик ме предразположи за това", разказва младият фотограф. Впечатленията си от пътуванията, Тихомир предава чрез фотографии и слово в блога си. Фотографът се опитва да запази авторското си право върху снимките, качени в Интернет, като слага воден знак на публикуваните фотоси. Мечтата му е да снима за National Geographic (и го прави - бел. naseverozapad.com), да пътува до безлюдни острови. И признава, че използва програми за допълнителна обработка на фотографиите.

"При дигиталната фотография в днешно време, няма как да не се използват тези програми. Така както едно време фотографите са използвали тъмната стаичка за обработка на лентите. За да се извади максимумът от едно изображение, трябва да се използва някакъв софтуеър. Фотоапаратът не може да улови това, което вижда човешкото око. Затова, за да стане снимката максимално близка до реалността, трябва да се използват тези програми- например да се подобри контрастът, да се изсветлят сенки. Но всичко това трябва да се използва в умерени граници", казва още фотографът.

Високият клас на фотоапарата има значение, за да бъде направена качествена снимка, но също така значение имат филтрите, които се използват, часът от денонощието, в който се снима, разказва Тихомир. Светлината при изгрев и при залез е много по- мека, с по- наситени цветове. Преди да потегли с фотоапарата на снимки Тихомир проучва това, което иска да снима, кога е най- подходящото време от годината за заснемането на обекта, ще бъдат ли подходящи метеорологичните условия.

"Понякога чакам да се зададе буря, защото тогава времето е най- динамично и може да изскочи нещо много интересно, като например красиви облаци."

Според Тихомир най- ценното за един фотограф е снимката да му припомни самия момент, в който е бил зад фотообектива.

Радио Видин

Вижте и личния блог на Тихомир Младенов

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар