Напеви от Северозапа​да 2013

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките партнира на Младежкия дом в Монтана за осъществяването на Петия детския национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Директорът му проф. д.н. Лозанка Пейчева ще бъде член на журито в раздел “Народно пеене”, с който започва конкурсът на 19 април. Фестивалът, провеждан под патронажа на кмета на Монтана Златко Живков, се утвърди и намери подкрепа от страна на авторитетни научни институции и медии, фирми и неправителствени организации.

Освен Академията за музикално и танцово изкуство, представена от проф. Тодор Киров и доц. д-р Светла Станилова, тази година и Югозападният университет “Неофит Рилски” ще бъде съпричастен към творческото състезание. Една от най-добрите му музикални педагози гл. ас. Мариана Манолева – солистка на ансамбъл “Пирин”, ще оценява гласовитите нашенчета. Доц. Петър Григоров от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” ще оглави журито в раздел “Хореография”.

Програма “Хоризонт” на Българското национално радио за пръв път ще бъде медиен партньор на конкурса “Напеви от Северозапада”. Екип на БНР ще излъчва от Монтана и ще направи записи на най-талантливите участници в надпяването. Домакин на изнесеното студио на най-авторитетната национална медия ще бъде общинското радио “Канал М”. Медийна подкрепа оказват телевизия СКАТ, БНР - Видин, радио “Беркк М” и радио “Силвър” – Враца, както и профилираното за фолклор интернет радио “Родолюбие”. Благодарение на фирма Net Works конкурсът ще се излъчва на живо в интернет.
Освен традиционната етнографската изложба от килими и предмети на бита от фонда на Исторически музей – Чипровци, домакините ще покажат във фоайето на Младежкия дом изложба-базар на народни занаяти, характерни за нашия край.

Ще участват майстори килимари, грънчари, дърворезбари. В паузата между изпълненията в различните групи на раздел “Народно пеене” на 19 ще бъде представен втория брой на алманаха “Резерват Северозапад”. Докато близо 200 млади певци и техните преподаватели очакват класирането, Младежкият духов оркестър на ПМГ “Св. Кл. Охридски” и КСТ “Астра” към Младежкия дом, ще забавляват публиката. Ще бъде излъчен и филмът “Монтана – златото на Светия Дух”, както и новия филм на сценариста и оператор - Ивайло Пенчев и режисьора Иван Георгиев-Гец "Чипровските килими", представен от проф. Лозанка Пейчева. Така гостите на певческия конкурс, които пристигат от 19 населени места ще научат повече за града-домакин и културно-историческото наследство на региона. През деня те ще имат възможност да посетят безплатно експозициите на Регионалния исторически музей – Монтана.

В тазгодишното издание на детския национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” ще участват близо 900 деца от 24 населени места. От най-далече пристигат певци и танцьори от Шумен, Бургас, Елена, Севлиево, Търговище. Изключително интересен ще е втория ден на конкурса – 20 април. В идната събота в залата на Младежкия дом ще се надиграват над 20 танцови състава. Във Видеоконкурса ще участват с изпълнения българчета, живеещи в чужбина.
Доброволци от сдружение „Младежки Северозапад” ще помагат на екипа на Младежкия дом по време на конкурса. Те ще бъдат облечени в тениски, брандирани с логото на конкурса и изработени от фирмата “Gifts advertising”, чийто собственик е Ивайло Герасимов – народен певец, бивш изпълнител в народен хор “Пъстренец”.

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар