В Долни Вадин печелят проекти без проблеми

За Долни Вадин да спечели проект не представлява никакъв проблем. Китното оряховско селце на брега на Дунав се слави не само в общината, но и в цялата област с постиженията си, които са постигнали по различни проекти.
В средата на март селото дори беше отличено с престижна награда заради поредната им оригинална идея.

Платформа АГОРА обяви конкурс за най-успешна гражданска инициатива, реализирана от читалище. Над 40 колектива подали кандидатурите си за участие в него. В резултат на задълбочена оценка и обсъждане на подадените кандидатури, конкурсното жури излъчи 10 номинации. Народно читалище „Съзнание 1927” в Долни Вадин беше номиниран с инициативата си за „Споделена кухня”.

Моделът в селото се поражда след поредица обществени дискусии, в които местните извели като проблем на общността липсата на социален патронаж и по-конкретно на социална кухня. Осигуряването на такава услуга за Долни Вадин се оказала невъзможна, затова хората от селото решили да намерят алтернатива на проблема – „Споделена кухня”. В нея пилотно се включили като готвачки 11 жени в пенсионна възраст и още 16 човека – хранещи се. Разделени на две групи, те се редували, за да приготвят топла храна, която дават на останалите от групата и на други съседи, предимно мъже. От страна на мъжете домакините получават помощ като превоз, малки ремонти и земеделска работа. Храната се консумира в дома на готвача, където групата се събира на обща трапеза. Това е само една от атрактивните идеи в селото.

Преди година местните решили да се справят с едни от основните проблеми, с които се сблъскват в ежедневието си – замърсената крайбрежна ивица на Дунав. За целта решили през летния сезон да организират групи от екопатрули, които да се грижат за чистотата на брега. Млади и стари се впуснали на драго сърце в идеята. Осигурили си светлоотразителни жилетки, ръкавици, чували за отпадъци и тръгнали в акция. Младежите дори давали дежурства, за да следят дали има замърсители край голямата гранична река. Тази година, като се затопли времето, екипите отново тръгват в акция.

Вестник Конкурент

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар