Лятна ваканция в Банско

Малкото градче Банско, намиращо се в близост до Национален парк Пирин, е  предпочитана дестинация не само през зимата, но и през останалите сезони, тъй като предлага чудесни възможности за SPA, селския и планинския еко туризъм. Не напразно в сайтовете с намаление могат да се намерят многобройни изгодни оферти за почивка в Банско и региона през цялата година. Ако и вие сте решили да прекарате лятната си отпуска тук, то ще имате възможност както да се докоснете до автентичните български архитектура, фолклор и традиционни за пиринския край специалитети, но и да се насладите на намиращите се в и около града природни и културни забележителност.

Обикаляйки по старите улички на Банско, няма как да пропуснете някоя от културно-историческите му забележителности. Такива са църквата Света Троица с изградената в двора и самостоятелна кула-камбанария, Веляновата къща, къщите-музеи Неофит Рилски и Никола Вапцаров и други.

Интерес за туристите представлява и намиращото се на около 20 километра северно от Банско село Добърско, което според легендата е основано от ослепените Самуилови войници. Те намерили изцеление в лечебната вода на аязмото, което днес  се намира в двора на построената през 1614 година църква Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - най-голямата забележителност на селото. Освен нея, пет от къщите в Добърско са обявени за паметници на културата, а около селото има и пръстен от осем параклиса, които също са предпочитана спирка за много от посетителите му.

Близостта на Банско до Национален парк Пирин, ще ви даде възможност да се насладите на незабравими планински гледки и излети сред природата. С града е свързан най-вече парков район Вихрен, в който се намира най-високият в Пирин връх - Вихрен (2914 метра). В тази част от парка се намира и най-старото дърво в България - Байкушевата мура, за която се смята, че е на повече от 1300 години. В самото градче е разположен посетителският информационен център на парка, в който желаещите могат да научат повече за дърветата, растенията и животните в него. Организират се и походи в планината по създадените от парковата дирекция образователни пътеки.

Разбира се, около Банско има и много други места и забележителности, които да посетите по време на лятната си ваканция.  Всички оферти с намаление са на ваше разположение – изберете най-подходящата за вас и стягайте куфарите!!!

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар