Гложенски манастир - света обител в Тетевенския балкан

Статията е предоставена с любезното съдействие на deals.bg и тяхната секция за почивки и екскурзии.

Тетевенската планина освен с невероятната си красота привлича туристите и с Гложенския манастир "Свети Георги Победоносец". Светата обител гордо се издига на скален връх в подножието на връх Камен Лисец, на 10 км от село Гложене. Местоположението е достатъчно атрактивно, за да буди възхищение в заинтересованите посетители, които никога няма да забравят невероятната гледка приближавайки тази малка частица от историята. Благодарение на скалата, постройката се вижда отдалеч и предизвиква авантюристите със своето величие, и провокира интереса им да научат нещо повече за това творение създадено от човешка ръка.

Подобни места винаги са забулени в мистерия и около тях несъмнено се прокрадва някоя и друга легенда от минали времена. В най-известното за комплекса предание се разказва, че манастирът е издигнат през XIII век от киевския княз Георги Глож, посветен на Свети Георги Победоносец. Преданието продължава с интересния факт около иконата на Св. Георги, която многократно изчезвала и се появявала на хълм близо до село Гложене. Тези странни появявания на иконата били изтълкувани от монасите като знак, който показва къде трябва да бъде преместен храмът. Така се построява настоящият манастир, който за кратко време е бил свързан с тунел с първата света обител.

В началото на XIX век Гложенският манастир е бил важно средище за просветна дейност. С негова подкрепа на времето са създадени килийно училище и метох в село Малък извор, и втори метох и килийно училище в Ловеч. Те подготвяли ученици за свещеници, монаси и учители.

Друг интересен факт е, че манастирът е бил използван за пребиваване от двама видни българи, Васил Левски и Васил Друмев. Васил Левски е използвал често тунелът, който навремето е свързал двата манастира, за бягство от турците. До ден днешен е запазено и скривалището на Апостола. Вторият българин, Васил Друмев с монашеско име Климент е бил осъден на заточение по времето на министър-председателя Стефан Стамболов, заради проповед против католицизма. Понастоящем в пределите на светата обител има музей носещ неговото име.

В наши дни комплексът е обявен за паметник на културата  и същевременно е мъжки манастир.  В средата му има църква, а около нея в затворен кръг са построени монашески жилища. По план наподобява скалните манастири в Атон. Безспорно мястото, на което е издигнат комплекса и красотата на Тетевенския балкан наоколо дава възможност туристите да се насладят на неземна красота.

Спорната икона на Свети Героги, която според преданието била донесена от княз Георги Глож е на съхранение в Ловчанската митрополия, но нейно копие може да се види в черквата на манастира.

В близост до храма се намира една от най-дългите пещери в България - пещерата Моровица - дълга 3,25 км и 150 м дълбока. В историческият музей в град Тетевен, който се намира в областта, могат да се разгледат интересни находки открити в пещерата, за които се смята, че са останали от първобитните хора.

Без съмнения една кратка почивка до Тетевенския балкан ще изпълни душата на всеки човек с почит и помирение. История и величие излъчва недостъпната обител, разположена на впечатляваща скална тераса с три отвесни скали насред безумно красива природа. Частица от българската история, която задължително трябва да бъде посетена.

Снимка: Flickr.com

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар