Белоградчишките скали - една спираща дъха гледка

Няма как да не останем очаровани от тази забележителност, която се разкрива пред погледите ни близо до град Белоградчик. В това се убедих през кратката си разходка до там. Пътуването беше приятно, изпълнено с истории и песни. След като пристигнахме, на устните ни се четяха широки усмивки, които бързо преминаха във възхищение и преклонение пред могъществото на природата. Пътят ни до мястото беше осеян с множество малки и големи скали, които само намекваха за гледката, която предстоеше да се разкрие пред нас.

Минахме през една порта и ето ги - високи, величествени, не знаещи (а няма и как да знаят) за своята красота, Белоградчишки скали. Тук започнаха и разказите на любезния ни гид. Белоградчишките скали са високи до 200 метра и образуват ивица с дължина 300 км и ширина 30 км. Те се разделят на три скални групи и са част от Стоте национални обекта от далечната 1949 година. Според екскурзовода, а и според компаса ми, на изток е разположена фалковската група. При нея се различават четири скали с интересни имена. Първата, която признавам най-много ме впечатли, се нарича Момина скала . Името и произлиза от факта, че самата тя прилича изключително много на главата на момиче. Името на друга е Пчелен камък, която е местообитание на много пчели.

Към тази група се причисляват и Орлов и Боров камък. Следващата внушителна група е именно Централната, която се извисява над града Белоградчик. Част от скалите и са наименувани Адам и Ева, Мадоната и Ученичката, които приличат на имената си. Конникът и Велкова глава са образувания, които придават величие и историческа носталгия на тази част. От централната част още са и скалите Дервишът, Метохът и Кукувицата, която е кръстена така поради факта, защото при силен вятър скалата издава звуци на кукувица. И изведнъж задуха вятър ... Прекрасен, звучен вятър. Най- западно се намира Збеговската група, която включва Близнаците, Борич и Магаза. Можете да си представите това величие тази красота и внушителност дори само ако затворите очи с помощта на описателните имена на скалите. Интересен факт е, че те са варовикови образувания, в които има над 100 пещери, които са били експлоатирани като убежища от древни времена. Почти ми се прийска да открием някой тракиец ... Но тъй като това не стана, вкъщи ще отнеса само прекрасния спомен за това преживяване!
Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар