Видин - град на изобилието

Видин
Видин е град, известен с много неща, той е исторически и културен център на страната ни. От друга страна, той е границата ни с румънския Калафат. По големина той заема 20-то място, което е престижно за нашата страна. Наистина, големи забележителности са крепостта "Баба Вида", многобройните зелени паркове и горди храмове, но последната ми екскурзия ме впечатли с друго - Регионален исторически музей, Видин.

А и няма как дъхът ти да не спре пред гледката на вековната ни история, пред разказите и историите на усмихнатия екскурзовод и видинското кафе, дъхащо на самата Дунав река. Всъщност, началото на музейната активност датира от далечната 1910 година, но се развива и поддържа и до днес. В отделите на Археологията - Праистория, Античност и Средновековие, можеш да научиш много не само за нашата, но и за много други нации, а приказките на гида сгряват патриотичната ти душа. На всичко това можем да се насладим в реставрираната сграда на Конака. Често казано, беше ми интересно да науча значението на думата "нумизматика" - наука, която се занимава с различни монети и банкноти, а както ни увери бай Иван (екскурзоводът ни), в музея има над 30 000 монети.

Но това не е обикновен музей, ако изобщо може да се каже, че такъв има в България. Този музей е поразителен, заразяващ те с патриотизъм и щастие от факта, че си се роден българин, което, за жалост, напоследък е все по-рядко явление. Може би заради бай Иван, може би заради кафето или гледката на могъщата река, но този ден, прекаран във Видин, бе един от най-хубавите ми. Атмосферата беше прекрасна, аз и още няколко десетки усмихнати хора, готови да учат и споделят информация, и да "зяпат" с отворена уста всички тези красоти. Дори Иван (с почит към него) изглеждаше замаян от красотата на този град, въпреки че вероятно почти всеки ден прекарва по нашият маршрут стотици хора. Хиляди благодарности на него, на моите спътници и на нашата природа за осъществяванвто на един невероятен ден! 

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. 03.08.2013
    пак да питам: а що станА с форума?!

Напиши коментар