Риболовна ваканция в северозападна България

Ясно е, че каракудата няма много против условията за живот. Тя може да живее в застоели води с ниско съдържание на кислород и много растителност. Поради тази причина тя се среща във всички родни водоеми, чието описание можете да намерите в RibolovenAtlas.com, стари корита на реки и блата. Разбира се, среща се и в някои реки, където течението е по–слабо и е намерила условия за живот.
Напоследък каракуда се лови успешно на реките Искър, Янтра, Огоста и др. Дори през периодите когато слънцето напича здраво и другите видове се покриват и не се хранят каракудата е насреща.
Сега ще разгледаме как да подходиме към реките на северозападна България, за да уловим каракуда. Най–важно е мястото. За предпочитане са водната растителност, заляти дървета, храсти, тръстики и др. Да се замята въдицата насред реката, където течението е по–силно не е вариант при улова на тази риба.
Както разбрахме ще търсим места, където водата е по–спокойна, дори и те да са близо до брега. Дълбочината също не е нужно да бъде голяма, може да се лови и на половин метър, стига водата да не е много чиста и прозрачно бистра. Голямо предимство е тинестото дъно, защото именно от него се храни каракудата. Както и в язовирите, така и тук тя си остава дънна риба.
Такъмите са ясни на всички риболовци, но нека ги обобщим. За плувка се използват тънки влакна, повод до 0.12, въпреки че не би следвало да е толкова мнителна. Колкото до избора на кука, номер 14 ще свърши работа. За стръв през лятото използвайте жито, царевица или хляб. Оставете белите червеи на заден план, тъй като многобройните малки рибки, като уклей и др., ще ги атакуват моментално и каракудата няма да има шанса да се добере до стръвта ви. 
Коя от горните примамки да изберете ще стане ясно на метода проба-грешка, защото това все пак зависи от предпочитанията на самата риба. Експериментирайте! Възможно е веднъж да вземат на едната стръв, а след това на другата, така че всичко е въпрос на проба. Захранвайте с това, на което ловите. Килограм варено жито или някоя консерва сладка царевица ще ви свършат идеална работа и с тях би трябвало да задържите рибата на желаното от вас място. Захранвайте умерено и по малко. Оставете меката храна от магазина настрани, защото малките рибки ще й налетят веднага.
За разлика от язовирите, на реките през летните горещини спокойно може да се лови каракуда и то понякога доста резултатно. Дори в моментите когато жегата е сериозна и температурите прехвърлят тридесетте градуса. Именно заради това важното е да си намерите удобно и сенчесто място, или да си носите чадър.

Ако все пак решите да изберете язовир, а не река, за вашата риболовна почивка, то прегледайте всичките възможности за вашият регион на www.RibolovenAtlas.com


Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар