Пелетно отопление - какви са разликите

Много от нас не са наясно какво е пелетното отопление и какви са основните разлики с другите видове твърдо гориво.
Тук ще обясним накратко какво представлява отоплението с пелети и какви са плюсовете и минусите.

За пелетите

Пелетите са малки цилиндрични "хапчета" дървесина, силно пресована и слепена помежду си с био материала - лигнин. Използват се все по-често за отопление при котли на пелети, камини на пелети, печки на пелети и др. Пелетите имат и по широко приложение освен за отопление - поради високата им попивателна способност се използват за дървесни постели на редица животни - хамстери, зайци и други гризачи. 
Няма да се спираме в детайли на другите им приложения, а основно ще разгледаме приложението им в отоплението.

Предимства

Нека започнем с предимствата им пред дървата за огрев например. С какво пелетите са по-добри и качествени от тях? Накратко пелетите имат по-висока плътност от дървата, което означава две неща - по висок КПД на горене и по-голяма калоричност на пелетите пред дървата. Това означава, че с 1 тон пелети ще се отоплявате много по-дълго време, сравнимо със същото количество дърва. Предимство на пелетите са и ниските количества на отпадна пепел - качествените пелети се изработват само от сърцевината на дървесината и представляват чиста биомаса, която изгаря на 90 процента. Не е за подценяване и по-ниските емисии на въглероден диоксид, който се отделя при изгарянето им.

Друго техен плюс е лесното им съхранение - те са обикновенно по-чисти от дървата и поради по-голямата им калоричност е нужно много по-малко място за съхранение в сравнение с дървата.

И един плюс , който имат свързан с отоплителния уред - почти всички котли и камини които използват пелети за отопление са с автоматизирани процеси на горене и зареждане на пелетите - пълна или частична автоматизация.

Да обобщим за пелетите накратко

Е какви са тогава недостатъците им ? Основните им минуси са свързани с уредите за отопление. Пелетните котли и камини са специално изработени за изгарянето на пелети. Обикновено тези уреди са малко по-скъпи от останалите заради по-сложните си механизми на горене.
Друг основен недостатък е малко по-високата цена на пелетите сравнимо с дървата за огрев.
Но нека не забравяме, че всяко удобство си идва на определена цена. 
Пелетите за отопление определено са добър вариант за отопление зимно време, но изискват първоначално по-висока инвестиция в пелетен уред за отопление - котел или камина. Удобството при ползване е много по-голямо от еквивалентните уреди за отопление, като процесите на горене са полуавтоматизирани или изцяло автоматизирани и улесняват ежедневието ни.

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

3 коментара

  1. За тези пелети чувам все повече и по често, което ми подсказва, че са качествени и че все повече хора прибягват до тях като начин на отопление през зимните дни. Само знам, че лекарите препоръчват често проветряване и поставяне на съд с вода или мокри кърпи в близост до радиаторите, за да се подобри влажността на въздуха. В противен случай лигавицата на носоглътката се изсушава и става по податлива на вируси и инфекции.И именно от това малко се притеснявам то всякакви уреди, които са за отопление и се ползват всекидневно.

  2. Много ви благодаря за информацията, която тук ни давате.Важно е да знаем кои са разликите, за да можем да преценим най точно и правилно кой начин за отопление ще е добър за нас и нашето семейство. С тези пелети мисля, че е добре.Много приятелски семейства са се насочили към тях и казват че излиза по евтино, но и топло през студените дни.Ще се радвам ако има нови технологии да ни пишете пак.

  3. Здравейте! Поздравявам Ви за добре написаната статия, събрали сте много полезна информация! :)

Напиши коментар