Биосферен резерват “Чупрене” - зимен туризъм

Въпреки, че зимата се е настанила удобно сред нас, снегът е затрупал праговете ни, а виелиците бушуват в сгушените комини, сърцата на истинските туристи не се отказват от обиколките и разходките сред природата, независимо от екологичните условия. Доказателство за това е биосферният резерват “Чупрене” близо до самото село Чупрене (официален сайт), което е разположено в западната част на Стара планина.

Самият резерват на юг достига чак до билото на главната Старопланинска верига и до границата ни с Република Сърбия. Релефът е изключително разнообразен, тъй като самото място се намира в планината, образува стръмни ридове, които спускайки се от старопланинското било образуват и дълбоки долини.

Цялостната идея на резервата “Чупрене”, който е обявен официално за такъв през далечната 1973 година е именно съхраняването на най-северните иглолистни гори на България и така посещението му през зимата е много тематично и подходящо. През 1977 година той е включен в списъка на ЮНЕСКО за биосферни резервати по тяхната програма “Човек и биосфера”. И наистина има защо, една разходка сред този международно признат резерват, чиито горски насаждения заемат близо 90% от територията му, при гледката на обсипаните със снежинки борови връхчета би било едно от най-сгряващите решения в зимните месеци.

Няма как дъхът ни да не спре при вида на тази пищна, изящна гора, в която има големи насаждения от ели, букове и смърчове, като последните образуват гори с възраст над един век. За познавачите на българската флора интерес също биха представлявали и видове като явор, шестил, трепетлика, елша и черен бъз, които, макар и не през зимата, обладават декорацията на прелестния резерват.

Фауната на “Чупрене” също е изключително разнообразна и интересна, като включва много представители на земноводните видове като дъждовник и голяма крастава жаба, както и влечуги, сред които змии като жълтоуха, водна, усойница и медянка. В резервата са регистрирани около 70 вида птици, които също са много разнообразни и изключително интересни по своите звуци и краски. Представителите на бозайниците са вълк, лисица, белка, златка, дива котка и застрашената норка. Всъщност, това е и единственото подобно място, което е обитавано от вълци целогодишно.На всички тези красоти можете да се полюбувате през цялата година, макар, че зимата, особено заснежената такава, би била най-подходящия сезон за тази разходка. Самото село Чупрене предлага хотел, къщи за гости, хижи и къщи за отдих, в които не само можете да пренощувате, но и да научите някои от многото интересни истории, свързани с резервата, или пък с Чупренската река, която минава непосредствено до селото. Повече информация за настаняване и нощувки, може да намерите на сайта на trivago.

Самите хора там сякаш са омаяни от природните красоти, с които са наградени, и винаги са обляни в усмивка и положителни емоции. Също така е възможно да си направите къмпинг сред толкова прекрасната природа в това кътче, където да чуете и някои от страшните истории за Чупрене. И макар зимата да не е подходяща за къмпинг, ранната пролет сгрява сърцата и палатките на всеки, който желае да усети това изживяване. Резерватът е много често посещаван, тъй като, както вече се спомена, той се намира на границата със Сърбия. И макар, че е типично българска забележителност, много от сърбите също се радват на красотите му. Затова екипирайте се добре и потегляйте на непредвидимото зимно пътешествие по склоновете на резерват “Чупрене”!

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар